Den omtyckta författarskolan i Jåhkåmåhkke återuppstår, om än i lite mindre format. I juni börjar skrivarskolan Bágojda báddnum under ledning av författarna Anna Holmström Degerman och Anne Wuolab.
– Skrivarkursen är till för dig som vill ta ditt skrivande vidare från tanke till handling. Fokus kommer att ligga på att skriva och diskutera egna texter. Vi kommer att prata om skrivandets/berättelsens grunder, olika genrer och hur man gestaltar en text så den engagerar läsaren. Och framförallt om att hitta modet och glädjen i att skriva, säger Anna Holmström Degerman.
Hon kommer att leda kursen under fyra långhelger i Jåhkåmåhkke, tillsammans med Anne Wuolab som också är van skrivarcoach och har en särskild roll att stötta dem som skriver på nordsamiska. Bágojda báddnum kommer också satsa på att ta in språkstöd för dem som vill skriva på andra samiska språk, beroende på vilka som söker till kursen.
Anna Holmström Degerman säger att Bágojda báddnum passar både nybörjare och vana skribenter.– Kursen passar om man vill komma igång med sitt skrivande och även om man har ett påbörjat manus i byrålådan.
Alla är välkomna, men blir det många sökande kommer förtur ges till författare och skribenter som arbetar med skrivprojekt på samiska.
– Vi ser att det kommer ut mer samiska böcker på svensk sida av Sápmi, men det mesta är på svenska. Vi vet att vi behöver stötta dem som skriver på samiska lite extra. Vi hoppas att vi på sikt kan vända utvecklingen och få fler författare att satsa på samiska originalmanus, säger Lea Simma på Tjállegoahte. Att erbjuda språkstöd, korrekturläsning och mentorer är ett sätt att få fler att våga skriva på samiska.
Bágojda báddnum, som betyder “beroende av ord”, har sin första träff på Sámij åhpadusguovdásj i Jåhkåmåhkke 17 juni 2021.
Sista dag att ansöka: 15 maj 2021. Är du intresserad av att ansöka eller vill veta mer om kursen, kontakta Lea Simma
lea@tjallegoahte.se
Bágojda báddnum arrangeras i samarbete med Sámij åhpadusguovdásj med stöd från Sametinget, Isof – Institutet för språk och folkminnen, Jokkmokks kommun och Kulturrådet.
Om Anna Holmström Degerman
Anna Holmström Degerman är författare, bibliotekarie och journalist. Hon är verksam i flera genrer och arbetar även som handledare i Kreativt Skrivande på Luleå universitet.
Hon debuterade som barnboksförfattare 2008 med Modighetsprovet och har sedan dess gett ut många titlar för barn. Den första vuxenromanen Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs kom ut 2017 och sedan 2018 arbetar hon med en ljudboksserie för Storytel. I mars i år kom henne första diktsamling ut. Parallellt med skrivandet arbetar hon med olika läs- och skrivprojekt för både barn och vuxna i samarbete med bland annat skolor, folkbibliotek och regionbibliotek.
Om Anne Wuolab
Anne Wuolab är författare, journalist och lärare. Hon var med och startade författarförening Bágo čálliid siebrie, blev dess första ordförande och har själv gått Samernas författarskola när den startade i Jåhkåmåhkke.
Hon debuterade 2018 med romanen Ii šat summal och har suttit i juryn för Nordiska rådets litteraturpris. Hon har också skrivit noveller, dramatik och är verksam som litteraturkritiker. Anne är en av Sápmis mest kunniga föreläsare om samisk litteraturhistoria och har hållit skrivarkurser där skrivande och litteraturhistoria vävs samman.